Fajtái


Észak-Amerika legrégebbi sportága. A játékról írásos emlékek a XIII. századig nyúlnak vissza.

A bot, az ütõ, a labda már az emberiség kezdetétõl létezik a világ minden táján. Kanada területén élõ irokéz indiánok vallásos rituálékon játszották a különbözõ ceremóniákon.

Háborúkra való felkészülésként is szolgált, amit más törzsek ellen, vagy saját maguk között is játszottak. Ezért irokéz nyelven „baggataway”-nek, azaz a háború kis testvérének is nevezték.

Az indiánok törzsjátékként is játszották, ahol 1-1 oldalon 100-1000 ember is részt vett.a

A kapuk a sziklák, vagy fák voltak, amik egymástól 5-600 méterre, vagy akár 10-15 kilométerre is lehettek.

A játékok napkeltétõl napnyugtáig is tarthattak, vagy akár 2-3 napon át.

Errõl az európai szemnek különös játékról elõször egy francia misszionárius Jean de Brebeuf tudósított1636-ban.

A görbe ütõ miatt, ami nagyon hasonlított a püspöki bothoz: la crosse-nak nevezte el a játékot, ami franciául keresztet jelent. Az ütõ vége megvolt görbítve, és arra rögzítették a hálót.

Az országban letelepedõ francia telepesek 1800 körül kezdték el rendszeresen játszani. Rögzítették a pálya nagyságát, a szabályokat, és csapatonként a játékosok számát. A Kanadaiak az egyre népszerûbb és az egyre több embert meghódító játékot 1859-ben nemzeti játékká nyilvánították. A XX. Század elejére egész Amerikában elterjedt. Sok gimnáziumban és középiskolában iskolai játékként ûzték.

1904-ben mutatkozott be, mint Olimpiai sportág, és természetesen az elsõ Olimpiai bajnok is Kanada lett. 1908-ban szerepelt utoljára Olimpián, mint hivatalos sportág. Sajnos ez a Sportág Európában még kevéssé volt ismert, és csak Angliában, Skóciában, illetve Ausztráliában játszották, így az „Olimpiai Bizottság” , mint nem „európai” sportágat nem támogatta, és levette a „listáról”.

De ennek ellenére 1928-ban, 1932-ben és még 1948-ban is szerepelt bemutató jelleggel az Olimpián.

Napjainkban a Lacrosse Észak-Amerika egyik legnépszerûbb sportága. Szerte a világon több százezren ûzik. Skócia, Anglia, Írország, Belgium, Olaszország, Franciaország, Svédország, Németország, Csehország, Svájc, Japán, Ausztrália, Indonézia stb.


A LACROSSE FAJTÁI:

1. FIELD LACROSSE
2. BOX LACROSSE
3. INTER LACROSSE azaz INTER-CROSSE


  1. Tradicionális játékként a FIELD LACROSSE ismert, amelynek van férfi és nõi ága is.
Természetesen egy kicsit különböznek is!
FÉRFI LACROSSE
A pálya 100x55 méter. A kapu 100x180 cm. A labda tömörgumi, átmérõje 6.3 cm, súlya 185 gramm. Az ütõ nyele fém, többnyire alumínium. Az ütõ végén „kosárka” van, ami zsinórból font hálóból áll.


A pályán 9+1 fõ tartózkodhat. A csapat 20-23 játékosból áll. Az ütközés, mint a jégkorongban megengedett.


A játékidõ 4x15 perc.


Az ütõk 100-182 centiméter hosszúak, és a végén akár 25 centiméter nagyságú is lehet a kosár.


A kapus teljes védõfelszerelésben véd. Az ütõje jóval nagyobb társainál. A játékosok derékig szintén védõfelszerelésben játszanak, természetesen sisak is van a fejükön.


A férfi lacrosse játékban felfedezhetõek az amerikai futball, a kosárlabda, a gör és jéghoki és természetesen az európai futball elemei.MINDEZEK MIATT A LEGGYORSABB CSAPATSPORT A VILÁGON!!!NÕI LACROSSEA nõi szakág annyiban különbözik, hogy a pályán 11+1 fõ tartózkodhat, és ami a legfontosabb, mint az INTER-CROSSE-ban, az ütközés tilos!!!! Játékidõ 2x25 perc.
BOXLACROSSEMivel a jégkorong is nagyon népszerû volt Észak-Amerikában, fõleg Kanadában, ezáltal eleve nagyon sok „jégcsarnok” üres volt az átmeneti idõszakban. Azaz, amikor már nem lehetett a szabadban játszani, illetve még nem kezdõdött el a jégkorongidény. Ezért Lacrosse kedvelõi létrehozták a BOXLACROSSE-t. Ez a legkeményebb szakág.


A pályán 5+1 fõ tartózkodhat. A támadóidõ 30 másodperc. A csapat 18-20 fõbõl áll. A kapuson védõfelszerelés van. A kapu mérete „megegyezik” a jégkorongozóéval 120x150 cm, a kapusnak szintén nagyobb ütõje van, és itt is ellehet futni a kapu mögött. A labda szintén tömör gumi. A játékosokon sisak, kesztyû, és az ütközést tompító védõruházat van. A „bodicsek” megengedett, sõt a játék kötelezõ része! 6-65 korig nõk és férfiak egyaránt játsszák. Csak Kanadában 47000 ember ûzi ezt a kissé keménynek tûnõ szakágat. Szomszédunkban a Cseheknél a Lacrosse minden szakágát többcsapatos bajnokságban ûzik. Náluk minden ütõs sportág nagyon népszerû: jégkorong, floorball, lacrosse.Természetesen ehhez megfelelõ mennyiségû és mínõségû létesítménnyel is rendelkeznek.
INTER LACROSSE azaz INTER-CROSSE

1980-ben Pierre Filon /az Inter-Crosse Atyja/ szociálpszichológus és testnevelõ tanár egy új „sportágat” talált ki, amely a Lacrosse-ra épûlt.


Ennek eredményeként 1982-ben egy új sportág jött létre, amelyetINTER-CROSSE-nak nevezett el


.


Az elsõ játékok, próbálkozások el is kezdõdtek 1985-ben. Még ebben az évben meg is alakult a Nemzetközi Inter-Crosse Szövetség is, a FIIC, és rögtön el is kezdõdött az új sportág népszerûsítése és elterjesztése.


Az elsõ nemzetközi játékokra /WORLD GAMES/ 1987-ben, még az elsõ világbajnokságra /WORLD CUP/ 1999-ben került sor. Mindezekrõl bõvebben késõbb..INTER-CROSSE


Az inter-crosse a lacrosse „szoft-verziója”! Ezt a játékot világszerte 2,5 millióan játsszák. Ez a játék a fair play elemeire épûl.


A MOZGÁS, az ÖNÁLLÓSÁG, a TISZTELET, és a KOMMUNIKÁCIÓ értékein alapszik. A játék 4 alapszabálya egyben a sportág filozófiáját is megfogalmazza. Egyszerû, könnyen és gyorsan elsajátítható, szórakoztató, biztonságos / a fizikai érintkezés nem megengedett /, valamint bárhol és bárki által játszható. Tehát szabadban és teremben is egyaránt. A csapat 4+1 fõbõl és a cserékbõl áll. A játékhoz inter-crosse ütõ és labda kell. A játékosok 5 másodpercig birtokolhatják a labdát, ezután át kell adniuk, vagy kapura kell lõniük. A labdával tilos sétálni! A labdát csak állva, vagy futva lehet megjátszani! Kötelezõ az emberfogás, ennek elmulasztása esetén büntetõ jár. Tehát a zónás védekezés tilos! Természetesen, aki a 4x12 perc után több gólt lõ: az a gyõztes.[ Vissza ]

A Lacrosse története és fajtái

Minden jog fenntartva. © Szerz: Magyar Inter-Crosse Egyesület 2002. - (3911 olvass)

Encyclopedia ©


Magyar Inter-Crosse Egyesület 2002.