Elterjedés, történelem


Ahogy az Inter-Crosse „ atyja” azaz a sportĂĄg feltalĂĄlĂłja a Quebec-i Pierre Filion, Ășgy a sportĂĄg magyarorszĂĄgi „ atyja”a Vas Megyei VassurĂĄnyban tanĂ­tĂł

SzakĂĄly Ferenc testnevelĂ” tanĂĄr.SzakĂĄly Ferenc azaz jĂłmagam a sportĂĄggal elĂ”ször 1998-ban a TestnevelĂ©si Egyetemen kĂ©tĂ©vente megrendezett Nemzetközi TestnevelĂ” TanĂĄri TovĂĄbbkĂ©pzĂ©sen ismerkedtem meg.

A bemutatĂł foglalkozĂĄsokat a Nemzetközi SzövetsĂ©g alelnöke a sportĂĄg „ nagyasszonya” Floriane Cotnoir tartotta. Ez a szĂĄmomra is ĂșjszerĂ» sportĂĄg rögtön megragadott. Mindig valamilyen ĂșjszerĂ»sĂ©g utĂĄn kutattam. Most talĂĄlkoztam vele. Floriane asszonytĂłl csak kĂ©t ütĂ”t akartam venni, hogy megmutassam, Ă©s kiprĂłbĂĄlhassam tanulĂłim körĂ©ben. VĂ©gül is 12 darab ütĂ”t kaptam ajĂĄndĂ©kba, de azzal a feltĂ©tellel, hogy ezt a sportĂĄgat megismertessem környezetemben.

HazatĂ©rve rögtön kiprĂłbĂĄltam, s diĂĄkjaim, illetve kollĂ©gĂĄim kedvezĂ” visszajelzĂ©seit tovĂĄbbĂ­tottam a Nemzetközi SzövetsĂ©gnek.

Hamarosan öt tucat ütĂ”t kaptam ajĂĄndĂ©kba. A felszerelĂ©seket kĂ©tszer küldte el a SzövetsĂ©g, mert a csomagot elĂ”ször a Posta, kĂ©rĂ©sem ellenĂ©re is visszaküldte FranciaorszĂĄgba.

Az elsĂ” 12 darab ütĂ”t a Berzsenyi DĂĄniel FĂ”iskola TestnevelĂ©s TanszĂ©kĂ©re vittem. A tanszĂ©ken HorvĂĄth ZoltĂĄn tanĂĄr Ășrnak rögtön megtetszett az Inter-Crosse! Így 1999-tĂ”l a szabadidĂ”s sportĂĄgak keretĂ©ben a fĂ”iskolĂĄn is oktatjĂĄk. Úgy gondoltam, hogy a vĂ©gzĂ”s kollĂ©gĂĄk lesznek a legjobb terjesztĂ”k, Ă©s nĂ©pszerĂ»sĂ­tĂ”k!


Szombathelyen a Derkovits Gyula ÁltalĂĄnos IskolĂĄban tanĂ­tĂł kollĂ©ga, SzallĂĄr Csaba is Ă©rdeklĂ”dött a sportĂĄg irĂĄnt, Ă©s 12 darab ütĂ”t vettek a jĂĄtĂ©k kiprĂłbĂĄlĂĄsĂĄra.


1999. ĂĄprilis 21-Ă©n a Berzsenyi DĂĄniel TanĂĄrkĂ©pzĂ” FĂ”iskolĂĄn nyĂ­lt szakmai napon: a „JĂĄtĂ©k Ă©s szabadidĂ”sportok az oktatĂĄsĂĄban” cĂ­mmel megismertettem a megye minden rĂ©szĂ©bĂ”l Ă©rkezĂ” testnevelĂ” tanĂĄrokkal az Inter-Crosse-t. Sok Ă©rdeklĂ”dĂ” volt, Ă©s sokan felszerelĂ©st is szerettek volna vĂĄsĂĄrolni, de sajnos akkor mĂ©g a vĂĄmszabĂĄlyok ezt mĂ©g nem tettĂ©k lehetĂ”vĂ©.


A szakmai napon rĂ©sztvevĂ” HorvĂĄth TihamĂ©r szaktanĂĄcsadĂłnak szintĂ©n megtetszett a jĂĄtĂ©k, Ă©s az ApĂĄczai KiadĂł gondozĂĄsĂĄban megjelent 7-8. osztĂĄlyos testnevelĂ©si kĂ©zikönyvĂ©ben ismertette az Inter-Crosse-t. Ezek utĂĄn mĂĄr biztosĂ­tott volt az orszĂĄgos „terjesztĂ©s”, mert ez a nĂ©pszerĂ» kiadvĂĄny minden ĂĄltalĂĄnos iskolĂĄba eljutott.


2000-ben a szokĂĄsos kĂ©tĂ©venkĂ©nti TestnevelĂ©si Egyetemen rendezett Nemzetközi TestnevelĂ” TanĂĄri TovĂĄbbkĂ©pzĂ©sen mĂĄr közösen Floriane asszonnyal ismertettük meg a rĂ©sztvevĂ”ket az Inter-Crosse-l. Itt egy budapesti iskola vĂĄsĂĄrolt felszerelĂ©st.


A Nemzetközi SzövetsĂ©g az eddig elvĂ©gzett munkĂĄmat Ă©rtĂ©kelve meghĂ­vott a 2001. Ă©vi olaszorszĂĄgi Lecco-ban megrendezĂ©sre kerülĂ” VilĂĄg KupĂĄra. Itt lĂĄttam Ă©letemben elĂ”ször Ă©lĂ”ben a „jĂĄtĂ©kot”. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen gyors, dinamikus, Ă©s sportszerĂ».

Pierre Filion Ă©s Floriane Cotnoir itt kĂ©rtek meg arra, hogy indĂ­tsam el a 2002. Ă©vi VilĂĄg Kupa magyarorszĂĄgi azaz szombathelyi megrendezĂ©sĂ©nek elĂ”kĂ©születeit.

EttÔl a pillanattól kezdÔdÔen mår nem is tudtam volna magamat kivonni az Inter-Crosse vérkeringésébÔl.


Több helyen is emlĂ­tettem, hogy kĂ©t hĂ©tig 300 sportolĂł rĂ©szvĂ©telĂ©vel egy Ășj sportĂĄg vilĂĄgversenyĂ©re kaptam rendezĂ©si jogot, de sajnos sehol sem tĂĄmogattak.

Ekkor emlĂ­tettem meg utolsĂł mentsvĂĄrkĂ©nt KalmĂĄr Attila barĂĄtomnak a Pannonsport ügyvezetĂ” igazgatĂłjĂĄnak a sportesemĂ©nyt. Rögtön kapott az alkalmon, Ă©s innentĂ”l kezdĂ”dĂ”en megindultak a szervezĂ©si munkĂĄk.

JĂșliusban Floriane asszony meglĂĄtogatta a kijelölt helyszĂ­neket. UtĂłlag bevallotta,hogy MagyarorszĂĄg szĂĄmĂĄra fehĂ©r folt volt, Ă©s nem is gondolta volna, hogy ilyen lĂ©tesĂ­tmĂ©nyek vannak hazĂĄnkban.

2002 tavaszĂĄn OlaszorszĂĄgba utaztunk a szerzĂ”dĂ©s megkötĂ©sĂ©re, Ă©s a rendezĂ”i stĂĄb, azaz a vezetĂ”sĂ©g, KalmĂĄr Attila, Nagy Csaba, Ă©s NĂ©meth LĂ­via itt lĂĄtta elĂ”ször azt a sportĂĄgat, aminek VilĂĄgversenyĂ©t majd augusztusban megfogja rendezni!


A testnevelĂ©s tanszĂ©ken megkĂ©rtük HorvĂĄth ZoltĂĄn tanĂĄr urat, hogy segĂ­tsen egy nĂ”i Ă©s egy fĂ©rfi csapat lĂ©trehozĂĄsĂĄban, mert mint rendezĂ” fĂ©lnek „kötelessĂ©günk” volt a kĂ©t csapat indĂ­tĂĄsa! ElkezdĂ”dtek az edzĂ©sek, amelyeken sajĂĄt tanĂ­tvĂĄnyaim is rĂ©szt vettek.


2002 jĂșniusĂĄban LeccĂłba utaztunk egy kis csapattal, hogy a közvetlenül megismerjĂ©k a hallgatĂłk az Inter-Crosse-t. Itt hĂĄrom mĂ©rkĂ”zĂ©st jĂĄtszottunk. Az utat a Pannonsport finanszĂ­rozta.


Közben a sportĂĄg nĂ©pszerĂ»sĂ­tĂ©se tovĂĄbb folytatĂłdott. A sportĂĄggal kĂ©t szakmai tovĂĄbbkĂ©pzĂ©sen is megismerkedhettek a testnevelĂ” kollĂ©gĂĄk.

MindkettĂ”t VassurĂĄnyban tartottam. Az egyik szakmai tovĂĄbbkĂ©pzĂ©s volt, ahol az Ășj szabadidĂ”s sportĂĄgakkal ismerkedhettek meg, a mĂĄsik pedig egy kötelezĂ” testnevelĂ” tanĂĄri tovĂĄbbkĂ©pzĂ©s rĂ©sze volt.


2002 jĂșlius 1-8 között a TestnevelĂ©si Egyetemen a Nemzetközi TovĂĄbbkĂ©pzĂ©st mĂĄr Ă©n vezettem az Inter-Crosse sportĂĄgbĂłl. Ez nagy megtiszteltetĂ©s volt szĂĄmomra.


2002.jĂșlius 24 Ă©s augusztus 01. között sikeresen megrendeztük az esĂ” hĂ©ten a VilĂĄg KupĂĄt, majd a mĂĄsodik hĂ©ten a VilĂĄgjĂĄtĂ©kokat. Az itt rĂ©sztvevĂ” 15 nemzet sportolĂłja Ă©s a Nemzetközi SzövetsĂ©g egyöntetĂ» vĂ©lemĂ©nye szerint minden nagyon jĂł sikerült.

MindkĂ©t csapatunk jĂłl szerepelt, Ă©s tulajdonkĂ©ppen e kellemes Ă©lmĂ©nyek hatĂĄsĂĄra megkezdĂ”dött az


INTER-CROSSE hazai BÁZISÁNAK kialakulåsa., amelynek fellegvåra


SZOMBATHELY lett.


[ Vissza ]

Az Inter-Crosse magyarországi elterjedése, és története

Minden jog fenntartva. © Szerző: Magyar Inter-Crosse EgyesĂŒlet 2002. - (2275 olvasás)

Encyclopedia ©


Magyar Inter-Crosse EgyesĂŒlet 2002.